Waarom Star Wars: Battlefront op z'n bek gaat gaan

Written by Gamercc on . Posted in Specials

We zetten ons meest pessimistische masker op, ontbinden onze duivels en zetten ons schrap voor de haatmail: elke maand zetten we een langverwachte titel in de spotlight, fileren hem deskundig en concluderen we waarom de hype sterk overdreven is. Deze maand op het menu: Star Wars: Battlefront! Op deze shooter hebben Star Wars-aficionados quasi even lang moeten wachten als op de zevende film van de franchise, al zijn de tekenen toch ongunstig en zeggen we nu al botweg waarom Star Wars: Battlefront gaat sucken.

5: Geplande DLC

Dit is een minpuntje dat zowaar voor de hele gamesindustrie lijkt te tellen, maar omdat deze Star Wars: Battlefront de eerste van deze reeks is vermelden we ‘m hier toch even. Het voelt namelijk aan als een immense middenvinger als uitgevers en ontwikkelaars DLC’s ontwerpen die lang voor release al op tafel liggen om ze bij de eigenlijke release nog even in de koelkast te steken. We snappen het gebruik van het DLC-model maar al te goed en dat zorgt - in veel gevallen - voor leuke extra’s die de levensduur van een titel danig kunnen verlengen. Toch voelen geplande DLC’s aan alsof ons een onafgewerkt spel wordt gepresenteerd waarna we deze alsnog kunnen vrijkopen aan een heftig prijskaartje. Middenvinger terug EA!

4: DICE heeft het spel ontwikkeld

We gaan met geen slecht woord reppen over de vriendelijke jongens en meisjes van DICE, gezien ze elke twee jaar meestal een verdomd goede Battlefield-game weten neer te poten. Máár het adagium luidt niet voor niets “schoenmaker blijf bij je leest” en dus hebben we er een slecht oog in dat het hyperrealistische shootergeweld van Battlefield de fictieve overstap naar het Star Wars-universum zal overleven. Bovendien waren de eerste twee Battlefronts bij Pandemic Studios gestald en is het in het verleden al meermaals gebleken dat oude wijn in nieuwe zakken niet te zuipen is. Of ben je Duke Nukem Forever al vergeten?

3: De bèta kon niet overtuigen

De eerste keer dat we echt konden proeven van Battlefront was toen de bèta gelanceerd werd. Eén map kregen we toen geserveerd, maar dat bleek al genoeg om aan te nemen dat DICE nog heel wat werk voor de boeg heeft. Zo viel het ons al in het verkeerde keelgat dat je over oneindig veel granaten en munitie beschikt. Dat laatste kunnen we nog snappen - in de Star Wars-films hebben we geen enkele stormtrooper zien herladen - maar die overdaad aan granaten zorgt voor heel wat frustrerende momenten. Het gebrek aan recoil op de wapens is dan weer een aderlating voor de shooterleken, maar zorgt voor heel wat rancuneuze gevoelens voor de doorgewinterde gamer.

2: Geen space battles?!

Voor vele Battlefront-fans was dit het mes dat maar bleef draaien in de wonde. EA kondigde al eerder aan dat de game geen single player ging bevatten, maar het ontbreken van de ruimtegevechten was een brug te ver. Bij Battlefront II leverde dat vaak extreem zenuwslopende gevechten op met een ongelooflijke ontlading tot gevolg. Misschien dat nostalgie ook de nodige inbreng heeft in dit puntje, maar het is toch een echt gebrek. Het ontbreken van content is ook het punt dat we misschien wel het meeste vrezen, want naast slechts 8 (acht!) maps kan je ook niet in de huid kruipen van droidekas, klonen of jet troopers.

1: Het voelt simpelweg aan als een cash grab

Met al deze punten indachtig is het niet moeilijk om te begrijpen wat er gebeurd is. De release van Star Wars 7 is wereldwijd als een bom ingeslaan en dat heeft EA ertoe aangezet om de game zo snel mogelijk uit te brengen om van die release te profiteren. Het ontbreken van een single player, space battles, diverse klassen en het aankondigen van heel wat DLC zet die theorie heel wat kracht bij. Hopelijk kan de game ons toch nog overtuigen, maar even rooskleurig als Mace Windu’s lichtsabel zien we het toch niet.