Waarom God of War op z'n bek gaat

Written by Gamercc on . Posted in Specials

We zetten ons meest pessimistische masker op, ontbinden onze duivels en zetten ons schrap voor de haatmail: elke maand zetten we een langverwachte titel in de spotlight, fileren hem deskundig en concluderen we waarom de hype sterk overdreven is. Deze keer: de nieuwe God of War!

God of War staat nog altijd in ons geheugen gegrift als de franchise waar we eigenlijk voor en door beginnen gamen zijn. Het heerlijk brutale geweld van Kratos had zo’n impact op onze tienerogen dat we - hoe maatschappelijk incorrect het geweld ook mocht zijn – verlekkerd waren op diens capriolen en de originele trilogie beschouwen als een van de beste games ooit gemaakt. Toen we dan eindelijk in een trailer de wit-rode huid van Kratos te zien kregen voor een nieuwe God of War-game, kregen we quasi een orgasme. Al ruimde dat heerlijke gevoel al snel plaats voor twijfel en lichte walging. De nieuwe God of War? Die gaat op niet veel trekken.

Van bloedgod naar zorgende papa

Een van de elementen die God of War zo groot maakten was ongetwijfeld het verhaal. Het feit dat hij door Ares werd opgejut om z’n eigen vrouw en dochter om het leven te brengen – waarna hun assen vereeuwigd werden op z’n lichaam en hij z’n wapens aan zich kreeg geketend – was voor Kratos de katalyst om wraak te nemen op ALLE goden (en onschuldige omstaanders die ook maar een beetje in de weg stonden). Nu zien we hem de brave papa spelen die nog geen hert durft om te leggen omdat het zo’n mooi beest is.

Het originele verhaal wordt met de voeten getreden

We begrijpen dat er een andere mythologie moest worden gezocht omdat Kratos nu eenmaal alle goden uit de Griekse had omgelegd. De keuze voor de Noorse mythologie is dan ook een erg goede zet, al was dat niet meteen slim om dan meteen ook het héle verhaal om te draaien. Wat met z’n dochter? Maar vooral: wat met z’n wapens? De Blades of Chaos waren voor altijd aan z’n armen geketend en ruimen nu plaats voor een bijl die – maar daarover later meer – bijlange niet zo leuk speelt als z’n trouwe kettingen.

De combat trekt op niets meer

God of War was altijd al de titel waar je via snelle combo’s en heerlijk geweld je vijanden op de meest unieke manieren kom omleggen. De snelheid waarmee de titel alles op je afvuurde en jij alles kon uivoeren was dan ook ideaal om het tempo hoog te houden, al ligt quasi alles in deze nieuwe God of War op een laag pitje. Zowel het constant wandelen van locatie naar locatie als het zwaaien met je bijl zorgt voor een saaie gameplay die in niets vergelijkbaar is met de originele waar we zo verliefd op waren.

De gameplay is te hard veranderd

Dubbelspringen lukt niet meer, combo’s uitvoeren ook niet, maar vooral het camerastandpunt is zo gewijzigd dat je het overzicht niet meer kunt bewaren. Het is een standpunt dat je van een third person shooter verwacht en die op gepaste en ongepaste momenten te fel inzoomt dat je niet meer kunt nadenken of vechten.

Het is geen God of War meer.

Nee, werkelijk niets ruikt nog een beetje naar de originele franchise. Integendeel, het lijkt een compleet nieuwe game geworden. Dit ongetwijfeld omdat titels als Uncharted en The Last Of Us zo populair (en lucratief) zijn, gezien dat nu de titels zijn waarmee je deze God of War kunt vergelijken. Het verhaal is nog meer gescript dan ooit en voelt aan als een interactieve film waarbij je af en toe eens in mag rondlopen.