Waarom FIFA 17 op z'n bek gaat

Written by Gamercc on . Posted in Specials

We zetten ons meest pessimistische masker op, ontbinden onze duivels en zetten ons schrap voor de haatmail: elke maand zetten we een langverwachte titel in de spotlight, fileren hem deskundig en concluderen we waarom de hype sterk overdreven is. Deze keer: FIFA 17!

FIFA 17 is aangekondigd. So what? Ieder jaar hetzelfde liedje, waardoor je ondertussen zeker kan zijn van drie dingen per jaar: je eigen verjaardag, Sinterklaas en een nieuwe FIFA. En van Sinterklaas zijn we zelf nog niet zo heel zeker met die Zwarte Piet-crisis die er tegenwoordig woedt. Leuk nieuws voor de voetbalminnende gamers onder ons zou je denken, maar stilaan stellen ook zij zich vragen bij deze jaarlijkse release. “Het is niet meer dan een minieme update!” klinken de stemmen op het internet steeds luider en luider. En hoewel we hen daar niet helemaal gelijk in geven, toch gaat FIFA 17 op z’n bakkes.

Het is inderdaad niet meer dan een minieme update

Zeer kort door de bocht, maar daarmee wordt de lading wel gedekt. Doorheen een heel seizoen wisselen profspelers sneller van clubs dan van onderbroek en de FIFA-games sturen wekelijks een update uit om die boekhouding meteen in de game om te zetten. Zo pikt de populaire modus Ultimate Team meteen uit met kaarten waarop de nieuwe club te prijken valt en ook in de game zelf merk je dat spelers in de reservelijst staan als ze in real life geblesseerd zijn. Het feit dat die wissels en aanpassingen al wekelijks worden toegepast is een schot in de voet van de nieuwe FIFA, gezien de aanpassingen daar quasi niet verschillen met die uit de vorige FIFA.

De game zit al perfect in elkaar

Ontwikkelaar EA Canada heeft het ieder jaar moeilijker om uit te pakken met een grote aanpassing. Met de komst van de nieuwe generatie consoles was dat nog makkelijk, gezien de gameplay een erg fraaie make-over kreeg en je op het virtuele veld even soepel kon bewegen als in het echt en er van stuntelige, hakkelige animaties geen sprake meer was. Vorig jaar moest de franchise het hebben van de implementatie van vrouwenteams al was die feature - no offense voor de dames in de voetbalwereld - niet meer dan een extra waar je na enkele keren spelen geen waarde meer aan hecht. Meer over de grote vernieuwing van dit jaar later in deze lijst, maar op enkele nieuwe vieringen, meer realistische game faces en coaches na verwachten we vooral oude wijn in al even oude zakken.

Geen ruimte voor innovatieve ideeën

FIFA schiet zichzelf op talloze manieren door de voet en nog een voorbeeld daarvan is het feit dat de game zo resoluut de kaart trekt van het realisme. Daardoor is er quasi geen ruimte om af te komen met een vernieuwende modus, iets dat bij FIFA Street wel het geval was. Daar had je Last Man Standing waarbij je een speler verloor naarmate je een goal maakte. Waarom dat niet? Waarom geen Futsal-Modus? Of - we trekken het in het belachelijke - waarom geen volleybal-net in de zestien meter waar je over moet scoren met twee ballen op het veld en hinkend op één been? Call of Duty heeft een zombie-modus die erg populair is, dus waarom niet met zo’n vernieuwing uitpakken? Dat hoeven niet per sé zombies te zijn - al zou dat wel een verschrikkelijk leuke modus zijn natuurlijk.

The Journey

The Journey is FIFA’s gooi op een - slik - verhaalmodus. Jep, je hoort het goed. What. The. Fuck? We hadden het twee punten geleden over het feit dat er met innovatieve modi mag worden aangedraven, maar dit hadden we vrijwel nooit zien aankomen. Wat we voorlopig weten is dat je als Alexander Hunter door het leven gaat en stilaan opgroeit tot profvoetballer in de Premier League. Daar ontdek je al snel de vele leuke en minder leuke (?) dingen van het leven als profvoetballer. Met veel toeters en bellen word je dus in het leven gegooid van een jonge twintiger die geld met hopen verdient en daarmee moet je je dan vereenzelvigen. Wie ooit dat idee heeft geopperd zou van ons z’n C4 toebedeeld krijgen. Zonder riante opstapclausule weliswaar.