Pro Evolution Soccer 2018 review

Written by Gamercc on . Posted in PS4

September is aangebroken en traditiegetrouw maken we ons dan op voor de start van de jaarlijkse voetbalhoogmis. Nee, dan hebben we het niet over de Champions League, bekerwedstrijden of interlands, wel over de nieuwe releases van voetbaltoppers FIFA en Pro Evolution Soccer. De strijd tussen de twee is uitgegroeid tot een rivaliteit die die van Ronaldo en Messi kan evenaren, ze gunnen elkaar het daglicht, maar stiekem willen ze allebei wel de beste van de wereld zijn. Meestal gooien ze jaarlijks de meest uiteenlopende features naar ons hoofd om die jaarlijkse titel te pakken al lijkt 2018 voor PES een overgangsjaar: echt veel vernieuwende dingen werden ons nog niet voorgeschoteld. Meer van hetzelfde dus, maar is dat per sé negatief? Nou, nee.

In een duidelijke poging om geen negatieve veranderingen door te brengen ten opzichte van het fantastische PES 2017 van vorig jaar is er deze keer op safe gespeeld. Innovativiteit is - op enkele details na - tot een minimum beperkt en hier en daar lijken veranderingen slechts doorgevoerd om te rechtvaardigen dat het een nieuwe game is. Sleutelwoord in die zin is ‘lijken', gezien het visuele aspect in PES misschien niet aangepast is, aan de technologie eronder is wel degelijk goed gesleuteld. Zo is het heerlijke Real Touch van vorig jaar aangepast naar - hou je klaar - Real Touch+, waardoor je de controle over je bal niet louter aan de hand van je positie kunt bepalen, maar nu ook door middel van je gehele lichaam in de strijd te gooien. Het zorgt voor een hyperrealistische manier van ballen aannemen en raken, gezien zelfs de kleinste teen nu een aanstormende aanval kan afwenden of je - Lukaku-gewijs - verdedigers van de bal kunt houden door je torso slim te gebruiken.

Het lijkt misschien geen al te grote vernieuwing, maar wanneer je speelt met dribbelkonten van het genre Messi, dan wordt al snel duidelijk hoe slim je over het veld zult kunnen dartelen - maar ook hoe tactisch je de bal uit de voeten van zulke dribbelaars kunt krijgen. Vooral bij een lager tempo - of zeker stilstaande fases - kan dat Real Touch+-systeem voor heel wat tactische voordelen zorgen, gezien je je nog beter kunt vrijmaken om een schot te nemen, of nog beter het overzicht zult kunnen bewaren om het spel open te trekken. Al zal het vooral van de keeper afhangen of een bal er daadwerkelijk in zal gaan of niet. Deze knapen zijn dit jaar namelijk in die mate aangepast dat ze net iets té vaak de mist in gaan en schoten te veel lossen. Het is een manier om een match spannend te houden en het doelpuntenaantal de hoogte in te jagen, maar het levert vooral heel wat rancuneuze gedachten op als je enkele lelijke doelpunten tegen krijgt.

Lelijk is eveneens een goed woord om te omschrijven hoe de gehele stijl van PES 2018 is. De menu’s zijn daar de belangrijkste oorzaak van, gezien deze amper uitnodigen om de verschillende modi te ontdekken. Het grijze kleurenpallet staat dan ook in schril contrast met dat van z’n belangrijkste rivaal, iets wat niet meteen hoort bij the beautiful game. Gelukkig bieden de verschillende modi soelaas, de Random Selection Match met stip op één. In deze modus krijg je een team van willekeurige spelers toebedeeld (of je vult een paar criteria in), waarna je ze eventueel kunt inwisselen voor een paar voetsoldaten van het andere team. Het zorgt voor een leuk party-element als je de game met een aantal vrienden aanpakt, al kan je dat ook doen met de nieuwe online co-op waar je het tot drie vrienden tegen drie andere voetbalaficionados kunt opnemen. De grootste aanpassing bij de bestaande modi zien we bij Master League waarbij je nu met een moeilijkheidsgraad kunt werken. Op de hoogste benadert de game geen Football Manager, maar levert het toch vrij goed werk af omdat je nu rekening moet houden met spelers die andere horizonten opzoeken of hoe je team het over de lange termijn moet zien te redden.

Conclusie
PES 2018 is op een aantal vlakken beter dan z’n heerlijke voorganger en laat in het algemeen erg weinig steken vallen. De introductie van enkele nieuwe modi (met het leuke Random Selection als beste toevoeging) alsook een nog vernieuwender gameplay-element (Real Touch+) zal tal van leuke potjes opleveren waar we lang na releasedatum nog van kunnen genieten. Minder genieten doen we dan weer van de belabberde keepers en de grafische stijl van de game, gezien beiden niet om aan te kijken zijn. Een goede voetbalgame, maar naar volgend jaar toe hadden we toch graag wat iets meer durf gezien.

7.8