Cherry MX Board 6.0 review

Written by Gamercc on . Posted in Hardware

Toetsenborden zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagdagelijks doen. In vrijwel iedere branche heb je zo'n ding nodig, pc-gamers zijn quasi hulpeloos zonder het kleinood. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een enorm assortiment aan toetsenborden te vinden is, al is het segment van mechanische toetsenborden nog wat aan de kleinere kant. Logisch ook, gezien deze duurder zijn dan een 'normaal' bord gezien de toetsen met een eigen schakelaar werken in plaats van goedkopere rubberen domes. Kwalitatief zijn deze echter heel wat beter, gezien ze langer meegaan en meer typecomfort bieden. Het MX Board 6.0 is de laatste mechanische worp van keyboard-autoriteit Cherry en deze biedt niets minder dan de beste kwaliteit.

Toegegeven, met een prijskaartje van rond de € 190 mag je ook wel wat verwachten van het kleinood. Gelukkig trekt Cherry de kwalitatieve lijn door in ieder aspect van het bord, zo ook het enorm strakke design. Het wordt geleverd in een mooie zwarte doos en zit daarin verpakt in een handige opbergzak - ideaal als je je bord even niet gebruikt of als je hem veilig wilt transporteren. Het keyboard zelf oogt enorm strak: hij heeft een aluminium chassis met daarop een laagje aangebracht om vetten tegen te gaan. Het is ook compact en daardoor wat smaller dan concurrerende producten. Toch hebben we bij gebruik - we hebben deze review getypt op de MX 6.0 - nooit problemen ondervonden met toetsen die te dicht bij elkaar zouden staan. Naast het eigenlijke bord is er nog een rubberen polsrust bijgesloten die je erg makkelijk aan het toetsenbord kunt bevestigen. Via enkele magneten haal je het er met sprekend gemak af en hang je het er terug aan.

De schoonheid van het product komt echter pas aan de oppervlakte als je 'm daadwerkelijk gebruikt. Achter iedere toets zit er namelijk een rood LED-lichtje dat je op 100 verschillende helderheden kunt zetten. Het rood oogt ook heel warm, waardoor je ook visueel een erg aangenaam en comfortabel gevoel krijgt. Wie geen fan is van het mooie lichtspel kan ze makkelijk uitschakelen. Naast de traditionele toetsen zijn er ook mediatoetsen en een functietoets om het geluidsvolume en de helderheid van de LEDs te controleren. Ingeschakelde toetsen als de Num en Caps Lock krijgen dan weer een blauwe LED, al kan je daar de helderheid niet van aanpassen.

De key caps zijn ook lager dan traditionelere borden, maar dat zorgt er dan weer voor dat je makkelijker en sneller kunt typen. Het gebruikte font oogt ook heel rustig en duidelijk, waardoor je - in combinatie met de polsrust voor lange periodes kunt typen. Daardoor is het keyboard niet alleen geschikt voor gamers met een marathon voor de boeg, maar ook voor professionelen zoals typisten. Let wel dat de polsrust na verloop van tijd wat begint te plakken, dus op tijd proper maken is dan ook een must. Een minder nuttige feature is de implementatie van de RealKey signal processing. Deze vermindert lag van een poetsinput van 20ms tot 1 ms, maar als je weet dat de gemiddelde mens een reactiesnelheid heeft van 200ms hebben we er niets van gemerkt.

Conclusie
De Cherry MX Board 6.0 is veruit een van de beste toetsenborden die we al hebben mogen uitproberen. Met een strak en compact design, in combinatie met de warme rode LED-verlichting ziet hij er erg goed uit. Gebruiksvriendelijk is hij zeker, gezien je makkelijk kunt typen door middel van de lagere toetsen en de polsrust. Deze laatste moet je soms wel proper maken, al gaat dat dan weer met sprekend gemak. De implementatie van de RealKey signal processing is ietwat nutteloos, maar door de invoering van verschillende handige toetsen (de functiekey!) is het hogere prijskaartje meer dan gerechtvaardigd.

9.0