Denon AVR-X1000 review

Written by Gamercc on . Posted in Hardware

Gadgetfreaks en multimedialovers zijn tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Steeds meer gezinnen en personen halen talloze toestellen in huis die hun comfortniveau verbeteren of waar ze zich mee uren mee kunnen vermaken. Allemaal voordelen dus, al is de kans groot dat er bij jullie thuis enkele afstandsbedieningen liggen waarvan je zelf niet eens goed weet waar die überhaupt voor dienen. Of je hebt een amateuristische oplossing in elkaar moeten boksen om je hi-fi-installatie op je televisie aan te sluiten, al zorgt die wirwar van draden voor veel frustratie. De oplossing voor zulke kopzorgen? Een receiver. En waarom dan niet de X1000 van Denon?

Een full-HD-flatscreen, enkele gameconsoles, een decoder, een surround sound system en enkele iGadgets: bij steeds meer mensen zijn deze objecten een gemeen goed geworden, al zorgt de ophoping van kabels en afstandsbedieningen dus voor veel onheil. Gelukkig biedt de X1000 hiervoor een puike oplossing, gezien deze receiver als multimediacentrum dient in je huiskamer. Middels de vijf HDMI-poorten die de zwarte doos je biedt kan je met sprekend gemak al je toestellen op de receiver aansluiten. Hierdoor zal de X1000 zich als zenuwcentrum profileren, waarmee je met sprekend gemak tussen beeld en klank kunt switchen van ieder apparaat.

Daarnaast biedt de X1000 ook enkele ingebouwde features, al zijn sommigen daarvan niet meteen even nuttig. Internetradio is misschien een leuke extra, ons lijkt het straf dat je überhaupt naar zoiets zult luisteren als je over de gadgets uit de inleiding van dit artikel beschikt. De AirPlay-functie schiet dan wel raak: via je iPhone, iPod of iTunes kan je je muziek streamen naar alle boxen die op de X1000 zijn aangesloten. Het gebruik van een muziekinstallatie, PC of Mac wordt hiermee geëlimineerd en dus hoef je niet meer rond te zeulen met overbodig-geworden cd’s.

Via de bijgeleverde universele afstandsbediening kan je ieder toestel bedienen of je kunt het je nog makkelijker maken door de gratis app te downloaden voor je iPhone of Android-toestel. Dat laatste is misschien geen al te beste oplossing voor een groot gezin, al is het voor een single ideaal gezien je nooit achter je gsm moet zoeken – en dus wél achter een afstandsbediening. De Denon X1000 is dus zeer gebruiksvriendelijk, al is de setup ervan toch iets omslachtiger. De bijgeleverde microfoon dien je aan te sluiten aan iedere box van je surround-sound-set en via een audiotest krijg je dan zo de beste geluidsbalans in je woonkamer.

Het gebrek van een ingebouwd WiFi-signaal is ook een gemiste kans, gezien je nog altijd een ethernetkabel doorheen je kamer moet trekken om je receiver van internet te voorzien. Bovendien kan je niet ieder toestel op de receiver aansluiten, met name de verouderde apparaten. Vinylliefhebbers of Wii-aficionados zien zich zo gefnuikt in hun hobby. Het kopen van een analoog naar HDMI-converter is een mogelijke oplossing, al zou dat toch niet mogen.

Conclusie
Afsluiten gaan we echter niet doen op een negatieve toon, gezien de X1000 ongetwijfeld je leven zal veranderen. Het gebruiksgemak van de receiver ligt enorm hoog en hoewel het toestel geen analoge toestellen toelaat of een WiFi-signaal bevat, toch vervult het z’n job als zenuwcentrum wonderwel. Het aansluiten van zowat al je elektronische toestellen gebeurt enorm makkelijk en de verplichte audiotest zorgt ervoor dat je nog nooit zo helder naar tv hebt gekeken, naar muziek hebt geluisterd of met games hebt gespeeld. Een must-have voor de zichzelf respecterende multimediafan.

9.5