De Slimste Mens Ter Wereld Bordspel review

Written by Gamercc on . Posted in Hardware

Met de finaleweken van De Slimste Mens ter Wereld in het vooruitzicht is het voor veel quiz-aficionados dagen tellen om terug te kijken én mee te doen met Vlaanderens meest geliefde tv-quiz. Toch hoef je je kalender niet meer in de gaten te houden tot het volgende weerzien met Erik Van Looy en kornuiten, gezien je je nu volledig kunt uitleven met het De Slimste Mens Ter Wereld bordspel! Het gezelschapspel steekt jou en je vrienden zelf in de huid van Stan Van Samang, Jan Paternoster en Tom Waes, gewapend met een eigen secondemeter en vijf rondes om uit te maken wie de slimste mens in je huishouden, dan wel de wereld is.

Verpakt in een mooie doos conform de huisstijl van de quiz zitten vier secondemeters, meer dan 6.000 vragen en een dock waarin je de secondemeters kunt plaatsen. Dat laatste is vooral handig als je de quiz aan een tafel speelt gezien je de meters zo een plaatsje kunt geven, maar in ons geval moeten we toegeven dat we die eigenlijk nooit gebruikt hebben: wij hielden de tellers liever zelf in de hand. Het is dan ook geweldig dat er in de doos ook een kleinere doos is voorzien waarin je de vragen en tellers in kunt bewaren. Ideaal om het spel op deze manier integraal mee te nemen naar iemands thuis of op vakantie. De tellers werken ook op een erg makkelijke manier, gezien er slechts drie knoppen op staan: eentje om twintig seconden bij te tellen, eentje om twintig seconden af te trekken en eentje om de afteller te starten en te stoppen. Een schermpje bovenaan laat zien hoeveel je seconden je op dat moment hebt. Simpel, maar daardoor werkt het net zo goed. Het is dan ook jammer dat het opschrift op de knoppen na enkele spelbeurten al volledig is afgesleten, waardoor ze na verloop van tijd alledrie gewoon oranje zijn.

De vragen variëren van makkelijk naar moeilijk, net zoals de echte quiz dus. Hierdoor is er voor iedereen wat wils en kan dat snel tot spannende taferelen leiden. Opwarmer 3-6-9 is een van de ronden net zoals de Open Deur-ronde, de puzzel en de finale. Foto’s en filmpjes zitten niet in de doos, waardoor er een extra ronde is voorzien waarbij je een lijstje van tien antwoorden moet zien aan te vullen. Het zorgt voor heel wat hilarische momenten, maar vaak levert het ook een spannende eindstrijd op in de finale. Dat gebeurt met wat minder souplesse dan het echte spelletje, gezien je in de finale - en het hele spel tout court - zelf je secondeteller moet hanteren. Dat zorgt hier en daar voor de nodige - al dan niet geveinsde - vergeetachtigheden of stresserende momenten, maar dat haalt zelden of nooit het spelplezier onderuit. Zelf was ondergetekende in de finale beland met nog één seconde aan de teller. Die seconde bleek voor de beslissende vraag - Wat weet je over Lance Armstrong - net genoeg om met de titel aan de haal te gaan. Een heerlijke apotheose die we enkel op het scherm dachten mee te maken!

Conclusie
Het bordspel van De Slimste Mens Ter Wereld is een garantie op een toffe spelletjesavond met vrienden en familie. De vragen zijn gevarieerd genoeg om iedereen vanaf 12 jaar een kans te geven op de felbegeerde titel, het gebruik van de secondetellers is in het begin wat stroef maar went na verloop van tijd. Een minpuntje is de kwaliteit van die tellers gezien de opdruk op de knoppen vervaagt bij herhaaldelijk gebruik, waardoor je niet meteen kunt zien welke knop nu weer seconden optelt of aftrekt. Ideaal om je zelf eens Erik Van Looy of Adil El Arbi te voelen!

8.5